Statut
STATUTUL
DATIA - CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE PENTRU
DREPT, AFACERI, TEHNOLOGII ȘI INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ
Capitolul I DENUMIREA. STATUTUL JURIDIC. SEDIUL. DURATA DE FUNCȚIONARE
1. Denumirea este DATIA - Centrul de Cercetări Avansate pentru Drept, Afaceri, Tehnologii și Inteligență Artificială al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (în continuare „DATIA” sau „Centrul”).
2. În toate actele emise de către DATIA se vor menționa denumirile Universităţii, Facultăţii şi Centrului, în următoarea ordine: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, DATIA - Centrul de Cercetări Avansate pentru Drept, Afaceri, Tehnologii și Inteligență Artificială.
3. (1) DATIA reprezintă o unitate academică fără personalitate juridică, înființată la nivelul Facultății de Drept și Științe Sociale (în continuare „Facultatea”) din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (în continuare „Universitatea”) cu scopul de a organiza și derula programe de cercetare și inovare în domeniul dreptului, afacerilor, tehnologiilor și inteligenței artificiale.
(2) Centrul se organizează pe baza Statutului și al Regulamentului de organizare și funcționare. În cazul în care Centrul dobândește personalitate juridică, în condițiile legii, sunt aplicabile dispozițiile Cap. IV – Cap. VII din prezentul Statut.
4. (1) Sediul Centrului este în Alba Iulia, Strada Unirii nr. 15-17, jud. Alba.
(2) Activitățile Centrului se desfășoară în spaţiile puse la dispoziţia sa de către Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
(3) Centrul poate înfiinţa puncte de lucru şi în alte localităţi din ţară şi străinătate, în condiţiile prevăzute de legislația în vigoare.
5. Centrul este înființat pe durată nelimitată.
Capitolul II SCOPURI ȘI DIRECȚII DE ACTIVITATE
6. Înființarea DATIA are drept scop (1) derularea și, după caz, încurajarea desfășurării unor activități de cercetare științifică și de inovare în materia dreptului, afacerilor, tehnologiilor și inteligenței artificiale; (2) sprijinirea autorităților publice în procesul de transformare digitală a societății românești.
7. Centrul are ca direcții principale de activitate:
- Organizarea și, după caz, participarea la manifestări ştiinţifice interne sau internaționale (conferințe, workshop-uri, simpozioane, mese rotunde, etc) în domeniul dreptului, afacerilor, tehnologiilor și inteligenței artificiale.
- Editarea și publicarea revistei DATIA, în cuprinsul căreia să fie publicate lucrări științifice pe teme referitoare la drept, afaceri, tehnologii și inteligență artificială.
- Accesarea de finanțări, granturi și subvenții acordate de Uniunea Europeană și / sau de autorități publice române, fondurile astfel obținute urmând a fi folosite în activități de cercetare și inovare în domeniile de interes ale Centrului, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
- Colaborarea cu alte centre de cercetare din ţară şi din străinătate în realizarea unor programe comune de cercetare.
- Colaborarea cu alte instituții de cercetare din țară și din străinătate, în vederea asigurării accesului la manifestări științifice, baze de date și reviste de specialitate din ţară şi din străinătate.
- Stabilirea și implementarea unor colaborări / parteneriate cu mediul de afaceri, care să contribuie la formarea profesională, atragerea și păstrarea în plan local / național a unor specialiști în tehnologii și inteligență artificială.
- Susţinerea cercetătorilor din cadrul Centrului, a studenților, a masteranzilor și doctoranzilor Facultății, precum şi a diverşilor parteneri, în derularea unor proiecte de cercetare cu finanțare nerambursabilă sau pentru facilitarea procesului de elaborare a tezelor de doctorat, respectiv a lucrărilor de licență/disertaţie.
- Organizarea de cursuri și programe de pregătire profesională accesibile, în mod gratuit, oricărei persoane interesate de dezvoltarea spiritului antreprenorial, a competențelor digitale, precum și a celor specifice științelor juridice și tehnologiei.
- Promovarea cunoaşterii de către persoanele care iau parte la activitățile științifice derulate de DATIA a legislaţiei aplicabile, a rezultatelor celor mai relevante cercetări și a celor mai bune practici în drept, afaceri, tehnologii și inteligență artificială.
- Capacitarea tinerilor cercetători (studenți, masteranzi, doctoranzi) în cunoașterea cercetărilor relevante și de actualitate, precum şi a celor mai bune practici în domeniul dreptului, afacerilor, tehnologiilor și inteligenței artificiale.
- Promovarea și consolidarea competitivității în domeniile de interes ale Centrului;
- Susținerea eforturilor de integrare a Facultății în comunitatea academică națională şi internaţională ale cărei domenii de cercetare sunt ştiinţele juridice și de afaceri.
- Sprijinirea inițiativelor pentru modernizarea infrastructurilor de educație şi cercetare aparținând Facultății, din domeniile de activitate ale Centrului.
8. În completarea aspectelor prevăzute la art. 7, DATIA mai poate derula următoarele activităţi:
-
- Organizează manifestări ştiinţifice în Alba Iulia, precum şi în alte localităţi din ţară / din străinătate, cu participarea membrilor şi a invitaţilor români şi străini;
- Organizează și / sau desfăşoară, în parteneriat cu instituţii de învăţământ universitar din România şi din străinătate, proiecte de cercetare ştiinţifică în domeniile dreptului, afacerilor, tehnologiilor și inteligenței artificiale, cu un accent deosebit pe actualitățile și inovațiile aduse în materiile de interes ale Centrului;
- Organizează un centru de cercetare și inovare în domeniile dreptului, afacerilor, tehnologiilor și inteligenței artificiale, la care să aibă acces studenţi, cadre didactice și cercetători, indiferent de instituția de proveniență a acestora;
- Susține, din punct de vedere financiar şi/sau logistic, achiziţionarea de materiale științifice în special în domeniul juridic;
- Asigură informarea oricărei persoanei interesate asupra problemelor de actualitate în domeniile dreptului, afacerilor, tehnologiilor și inteligenței artificiale;
- Furnizează servicii de consultanță în scopul identificării și al implementării unor soluții/ strategii / planuri de acțiune la nivelul beneficiarilor (entități economice, instituții sau autorități publice, organizații fără scop patrimonial, etc.), pe bază contractuală.
Capitolul III MEMBRII CENTRULUI. DREPTURI. OBLIGAŢII.
9. (1) Pot dobândi calitatea de membru al Centrului cadrele didactice și studenții Facultăţii, precum și cercetători sau practicieni din domeniul ştiinţelor juridice și / sau IT, întreprinzători sau profesioniști din mediul de afaceri, care îşi exprimă intenţia de a contribui la realizarea obiectivelor DATIA, care recunosc și respectă prevederile Statutului și Regulamentului de organizare și funcționare, inclusiv hotărârile adoptate de organele de conducere ale Centrului.
(2) Cererea de dobândire a calității de membru al DATIA este aprobată prin vot secret de Adunarea Generală a membrilor DATIA, cu majoritate simplă de voturi.
(3) DATIA poate desemna, în calitate de membri de onoare, persoane fizice din ţară şi străinătate care prin activitatea lor contribuie la creşterea prestigiului Centrului.
(4) Orice membru se poate transfera la cerere în alt centru sau poate renunţa la calitatea de membru al DATIA, în urma unei cereri scrise, adresate Comitetului Director al Centrului.
(5) Calitatea de membru poate fi retrasă numai în cazuri deosebite, prin hotărârea Adunării Generale a membrilor DATIA, luată prin vot secret cu un număr de voturi cu 2/3 din numărul membrilor.
10. (1) Membrii DATIA au următoarele drepturi:
a) Să participe la activităţile desfăşurate în cadrul Centrului şi la manifestările organizate de către acesta;
b) Să fie informați cu privire la activitatea Centrului;
c) Să-şi exprime liber opinia referitor la activitatea Centrului;
d) Să fie desemnaţi, ca reprezentanţi ai Centrului, la manifestările interne şi internaţionale pe care Centrul le organizează sau în cadrul cărora acesta are calitatea de partener.
(2) Membrii DATIA au obligația să respecte Statutul și Regulamentul de organizare și funcționare al Centrului, hotărârile Adunării Generale a Membrilor Centrului, precum și deciziile Comitetului Director.
Capitolul IV ORGANELE DE CONDUCERE, ADMINISTRARE ȘI EXECUȚIE
Art. 11. (1) Organele de conducere și de administrare a DATIA sunt: Adunarea Generală a Membrilor; Comitetul Director, Consiliul Științific și Directorul Centrului.
12. (1) Adunarea Generală a Membrilor este principalul organ de conducere a Centrului şi se compune din toţi membrii acestuia.
(2) Adunarea Generală a Membrilor se reuneşte în fiecare an, în sesiune ordinară, la locul şi data stabilite de Comitetul Director.
(3) Adunarea Generală a Membrilor se poate reuni şi în sesiune extraordinară, la convocarea Comitetului Director sau la solicitarea unei treimi din membrii săi.
13. Adunarea Generală a Membrilor are următoarele atribuţii:
- Adoptă Statutul Centrului şi modificările aduse ulterior acestuia;
- Stabileşte strategia și planul anual de activitate al DATIA, ținând seama în special de priorităţile de cercetare și inovare apărute în domeniile de interes ale Centrului pe plan național / internațional;
- Aprobă activităţile DATIA propuse de Comitetul Director, în vederea atingerii obiectivelor prevăzute în prezentul statut şi în programele de activitate;
- Îi alege şi îi revocă pe membrii Comitetului Director, pe directorul şi pe secretarul DATIA;
- Aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli, sursele de finanţare și situațiile financiare ale DATIA;
- Aprobă contractele de cercetare aplicativă încheiate de directorul DATIA;
- Aprobă descărcarea de gestiune a Comitetului Director;
- Alege şi revocă cenzorul;
- Hotărăşte cu privire la primirea şi excluderea membrilor Centrului;
- Adoptă hotărâri în orice alte probleme ale organizării şi conducerii.
14. (1) O întrunire a Adunării Generale a Membrilor se consideră legal constituită dacă la ședință participă, personal sau prin reprezentant, sau și-au exprimat în scris punctul de vedere cu privire la ordinea de zi, 2/3 din numărul membrilor.
-
-
-
-
- Pentru a fi luat în considerare, punctul de vedere în scris al membrilor cu privire la ordinea de zi a ședinței trebuie să fie comunicat DATIA, printr-o orice modalitate care să asigure confirmarea de primire a documentului, până la data şi ora de desfășurare a şedinţei.
-
-
-
15. Toţi membrii Adunării Generale au drept de vot egal. Hotărârile se iau cu votul a cel puţin ½ + 1 din numărul total al membrilor DATIA, care fie iau parte la ședința Adunării Generale a Membrilor, personal sau prin reprezentant, fie au transmis un punct de vedere în scris cu privire la ordinea de zi.
16. (1) Comitetul Director al DATIA este compus din trei membri aleşi de Adunarea Generală a Membrilor, prin votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al membrilor DATIA.
(2) DATIA asigură punerea în executare a hotărârilor Adunării Generale a Membrilor.
17. (1) Comitetul Director se întruneşte, de regulă, o dată pe semestru, în şedinţe ordinare, la cererea Directorului sau a Adunării Generale a Membrilor.
(2) Comitetul Director se poate întruni oricând şi în şedinţe extraordinare, la cererea oricărui membru al Comitetului.
(3) Comitetul Director decide cu votul majorităţii membrilor asupra problemelor aflate pe ordinea de zi.
18. (1) Mandatul membrilor Comitetului Director are o durată de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi.
(2) Primul Comitet Director este format din următorii:
a) Conf. univ. dr. hab. Ioan LAZĂR
b) Lector univ. dr. Decebal Manole BOGDAN
c) Lector univ. dr. Bogdan FLOREA
(3) Mandatul primului Comitet Director începe de la data aprobării înființării DATIA de către Senatul Universității „1 Decembrie 1918”.
19. Comitetul Director al DATIA are următoarele atribuţii:
- Organizează activitățile Centrului, stabilește programul de activitate și cercetare științifică;
- Stabileşte şi deleagă atribuţiile în sarcina Directorului DATIA;
- Aprobă dările de seamă asupra activității Centrului întocmite de Directorul DATIA;
- Ia măsuri pentru promovarea imaginii Centrului;
- Îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Adunarea Generală a Membrilor;
- Aprobă utilizarea fondurilor băneşti ale Centrului;
- Avizează activităţile/serviciile generatoare de venituri pentru Centru;
- Stabileşte cuantumul cotizaţiei pentru membrii Centrului;
- Angajează personalul necesar Centrului;
- Aprobă informarea privitoare la venituri, cheltuieli de protocol, personal etc.;
- Prezintă Adunării Generale a Membrilor informări privind gestiunea Centrului, precum și pentru descărcarea de gestiune;
- Aduce la îndeplinire hotărârile Adunării Generale a Membrilor.
20. (1) Consiliul Științific se întruneşte, de regulă, o dată pe semestru, în şedinţe ordinare, la cererea Directorului sau a Adunării Generale a Membrilor.
(2) Consiliul Științific se poate întruni oricând şi în şedinţe extraordinare, la cererea oricărui membru al Comitetului.
(3) Consiliul Științific decide cu votul majorităţii membrilor asupra problemelor aflate pe ordinea de zi.
(4) Primul Consiliu Științific al DATIA este format din următorii:
a) Prof. univ. dr. Augustin LAZĂR
b) Prof. univ. dr. Vasile LUHA
c) Prof. univ. dr. Daniel Mihail ȘANDRU
(5) Mandatul membrilor Comitetului Științific are o durată de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi.
(6) Mandatul primului Consiliu Științific al DATIA începe de la data aprobării înființării DATIA de către Senatul Universității „1 Decembrie 1918”.
(7) Consiliul Științific al DATIA are următoarele atribuţii:
a) întocmește propuneri cu privire la programul de activitate și cercetare științifică al Centrului
b) prezintă adunării generale a membrilor propuneri cu privire la primirea și excluderea membrilor Centrului
c) formulează propuneri cu privire la orice alte tipuri de activități ce revin în atribuțiile Comitetului Director sau ale Adunării Generale a Membrilor.
21. (1) Directorul DATIA este numit dintre membrii DATIA, de către adunarea generală a membrilor, prin vot secret, exprimat de jumătate plus unu din totalul membrilor.
(2) Directorul poate fi revocat din funcție de către adunarea generală a membrilor, prin vot secret, exprimat de jumătate plus unu din totalul membrilor.
(3) Revocarea din funcție intervine în condiții temeinic motivate, precum neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor care revin Directorului.
(4) Primul Director al DATIA este dl. conf. univ. dr. Raul-Felix Hodoș, din cadrul Facultății de Drept și Științe Sociale a Universității „1 Decembrie 1918”. Mandatul acestuia începe de la data aprobării înființării DATIA de către Senatul Universității „1 Decembrie 1918”.
(5) Atribuţiile Directorului DATIA sunt:
- Gestionează problemele curente ale Centrului;
- Reprezintă, personal sau prin delegat, interesele DATIA în relaţia cu autorităţile şi instituţiile publice, şi cu alte persoane de drept public sau privat, din ţară şi din străinătate;
- Poate propune modificarea structurii organizatorice şi funcţionale a DATIA;
- Propune Adunării Generale a Membrilor acordarea personalului Centrului a unor drepturi băneşti (premii, burse, etc.), corespunzător activităţilor prestate;
- Propune Adunării Generale a Membrilor retragerea calităţii de membru al DATIA.
22. Organele de execuţie sunt Secretarul şi Trezorierul DATIA.
23. (1) Secretarul Centrului este numit de către Directorul DATIA și poate fi revocat de acesta, cu aprobarea prealabilă a Comitetului Director.
(2) Atribuţiile Secretarului sunt următoarele:
- Convoacă şedinţele organizate de către organele de conducere şi de administrare ale Centrului;
- Întocmeşte şi păstrează procesele-verbale ale tuturor şedinţelor organizate de organele de conducere şi de administrare ale DATIA;
- Păstrează actele şi documentele financiare ale centrului, precum şi orice documente care prezintă interes pentru buna funcţionare a Centrului;
- Îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite în sarcina sa în conformitate cu prevederile legale şi ale prezentului statut.
24. (1) Trezorierul Centrului este numit de către Directorul DATIA și poate fi revocat de acesta, cu aprobarea Comitetului Director.
(2) Trezorierul asigură executarea şi supravegherea operaţiunilor financiar-contabile ale Centrului. De asemenea, trezorierul întocmeşte situaţiile financiare anuale şi raportările contabile ale DATIA, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 82/1991, republicată, şi ale celorlalte acte normative în vigoare.
(3) Trezorierul răspunde în faţa Comitetului Director de îndeplinirea atribuţiilor care îi revin.
(5) La data numirii sale, trezorierul trebuie să fi absolvit cel puţin studii universitare în domeniul financiar-contabil.
Capitolul V CONTROLUL GESTIUNII FINANCIARE
25. (1) Controlul gestiunii Centrului este asigurat de un cenzor.
(2) Cenzorul este ales pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii mandatului, de către Adunarea Generală a Membrilor DATIA, prin votul majorităţii simple.
26. Cenzorul are, în principal, următoarele atribuţii:
- Verifică modul de utilizare a fondurilor, modul de întocmire a registrelor de evidenţă contabilă, precum şi raportările contabile ale DATIA, informează periodic Comitetul Director asupra constatărilor făcute;
- La încheierea exerciţiului financiar, cenzorul controlează inventarul, documentele contabile întocmite de Trezorier şi documentele întocmite de Comitetul Director, verifică situaţia conturilor Centrului şi situaţiile financiare anuale. În urma acestor verificări, cenzorul prezintă un raport informativ Comitetului Director.
- La lichidarea Centrului, controlează operaţiile de lichidare.
27. Prevederile Statutului cu privire la atribuţiile cenzorului se completează cu dispoziţiile legale în vigoare.
Capitolul VI PUNCTE DE LUCRU. FILIALE
28. Centrul poate înfiinţa filiale în alte localităţi din ţară şi străinătate, în care se află cel puţin 20 de membri ai Centrului.
29. Filialele Centrului desfăşoară următoarele activităţi:
- Organizează manifestări ştiinţifice în domeniul dreptului şi al afacerilor;
- Ţin evidenţa membrilor Centrului aparţinând filialei, urmăresc plata cotizaţiilor;
- Contribuie la procurarea de lucrări de specialitate şi le pun la dispoziţia membrilor pentru documentare.
30. Filialele Centrului sunt conduse de un comitet format din director şi secretar, aleşi prin votul membrilor Centrului aparţinând filialei.
31. La şedinţa de constituire participă cel puţin un membru al Comitetului Director al Centrului. Cu ocazia constituirii, se va stabili şi sediul filialei.
Capitolul VII MODIFICAREA STATUTULUI. DIZOLVAREA. LICHIDAREA. MODUL DE REZOLVARE A LITIGIILOR
32. Modificarea Statutului Centrului se face la propunerea Comitetului Director, cu aprobarea Adunării Generale a Membrilor şi cu îndeplinirea cerinţelor de fond şi formă prevăzute de lege.
33. Centrul îşi pierde capacitatea de organizare și funcționare în următoarele situaţii:
- Când Adunarea Generală a Membrilor hotărăşte dizolvarea Centrului prin votul a cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor;
- Când obiectivele şi misiunea Centrului nu mai pot fi realizate;
- În orice alte situaţii prevăzute de Carta și Regulamentul Universității „1 Decembrie 1918”.
34. În caz de dizolvare, Centrul va fi supus lichidării potrivit dispozițiilor legale în vigoare.
Capitolul VIII DISPOZIŢII FINALE
35. Prezentul Statut se completează cu Regulamentul de Organizare și Funcționare, respectiv reglementările legale în vigoare.
Comitetul Director
Conf. univ. dr. hab. Ioan LAZĂR [semnătura]
Lector univ. dr. Decebal Manole BOGDAN [semnătura]
Lector univ. dr. Bogdan FLOREA [semnătura] |
Director DATIA
Conf. univ. dr. Raul-Felix Hodoș
[semnătura] |