Scrisoare de intenţie
Ce este o scrisoare de intenţie?
Adeseori aceasta este percepută ca fiind un document care îţi reprezintă interesele alături de CV. Deoarece CV este uneori completat la nivel general (deşi recomandările sunt ca acesta să fie personalizat şi specific pentru fiecare job pentru care se aplică), scrisoarea de intenţie este un instrument în care puteţi să evidenţiaţi de ce angajatorul ar trebui să vă invite cel puţin la un interviu, dacă nu, chiar să vă angajeze.
În scrisoare de intene puteţi să subliniaţi motivele pentru care aţiaplicat pentru jobul respectiv, dar şi motivele pentru care compania ar trebui să vă angajeze.
Scrisoarea de intenţie e un spaţiu de creativitate. CV-ul european nu lasă candidatului posibilităţi de exprimare liberă pentru că este foarte structurat. Dar scrisoarea permite şi transmite o nota personală. Cu alte cuvinte, scrisoarea de intenţie este o modalitate de publicitate pentru tine. Nu folosi o scrisoare TIP, pentru că va avea un efect invers decăt cel aşteptat.
Care este secretul pentru o scrisoare de intenţie reuşită?
1. Studiază profilul organizaţiei şi postul care îl oferă. Încearcă să te prezinţi ca o soluţie pentru nevoia lor.
2. Încearcă să răspunzi, în cadrul scrisorii la întrebările pe care angajatorii şi le pun cel mai frecvent: Ce poţi face pentru organizaţia respectivă? Cum poţi aduce un plus sau o schimbare în bine?Eşti calificat pentru postul respectiv?care este motivul pentru care vrei să lucrezi n cadrul acelei organizaţii.
3. Exprimă-te simplu, în propoziţi scurte. Lucrurile foarte importante aşează-le într-un paragraf distinct. Utilizează acelaşi font (tip de scris). Nu folosi culori sau sublinieri. Foloseşte termeni din domeniu în care vrei să te angajezi.
4. Oferă conţinutului un sens pozitiv, fi încrezător în tine. Acest lucru îl poate molipsi pe angajator.
5. Dacă ai experienţă în domeniul în care este noul job, pune accent pe efectul experienţei tale asupra dinamicii de la posibilul nou loc de muncă. Fă legătură între nevoile companiei care reies din anunţ şi abilităţile tale, cu trimitere la informaţii din CV.
6. Menţionează disponibilitatea şi dorinţa ta de a merge la un interviu.
7. Semnează scrisoarea la sfărşit.
8. Folosiţi diacritice.
Cum arată o scrisoare de intenţie?
Există mai multe modele de astfel de scrisori. Dar ca şi regulă generală se specifică persoana căreia îi este destinată scrisoare, fiind indicat să fie cunoscut numele întreg căt şi funcţia pe care o ocupa în cadrul organizaţiei. De asemena dacă are anumite titluri academice, trebuie menţionate şi acestea.
Exemplul 1
6 IUNIE 2012
ANTET FIRMĂ- COMPANIE
Stimată dnă/dra, Stimate domn. ....................
Doresc să vă prezint candidatura pentru poziţia de .......în cadrul companiei dumneavostră, ca urmare a publicării anunţului de recrutare în ziarul.....
În sprijinul candidaturii mele, pe lăngă aptitudinile şi experienţa listată în cv-ul ataşat, doresc a menţiona interesul permanent şi pasiunea pe care o manifest faţă de acest domeniu al contabilitatii. Astfel în decursul ultimului an am participat la circa 4 cursuri de pregătire pe tematica "nume curs" si am beneficiat de un training........ realizat de firma......
Totodată mă descriu ca o persoana responsabilă, cu atenţie la detalii, care acordă o importanţă deosebită concretizării rezultatelor la locul de muncă şi în comunicarea cu colegii.
Vă rog a nu ezita să mă contactaţi pentru orice informaţii legate de cv-ul ataşat.
Cu respect,
Prenume, Nume
Exemplul 2
Stimate (trebuie introdus numele managerului care se ocupă de angajări, dacă acesta este cunoscut):
Vă scriu ca răspuns la anunţul referitor la postul de (trebuie introdus numele jobului pe care firma respectivă l-a publicat). Acesta se potriveşte perfect cu experienţa şi calificarea mea, şi vă scriu pentru a-mi exprima interesul şi entuziasmul faţă de aceasta poziţie.
Abilităţile şi competenţele dobăndite mă recomandă ca fiind persoana potrivită care ar putea răspunde cerinţelor dunmneavoastră şi care ar putea aduce un plus de dinamică şi performanţă.
Vă voi contacta eu în căteva zile, în legătura cu orice tip de întrebări pe care le puteţi avea. Între timp mă puteţi găsi la (numărul de telefon) sau prin intermediul internetului (adresa de mail). Aştept cu nerăbdare o întrevedere cu dumneavoastră.
Cu stimă,
Prenume, Nume