Ghidul Solicitantului „Sprijin pentru 2 proiecte în domeniul tehnologiilor avansate și crearea de hub-uri de inovare și transfer tehnologic în domenii prioritare”
Autoritatea de Management pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, publică Ghidul Solicitantului „Sprijin pentru 2 proiecte în domeniul tehnologiilor avansate și crearea de hub-uri de inovare și transfer tehnologic în domenii prioritare”, Prioritatea 1. Susținerea și promovarea unui sistem de CDI atractiv și competitiv în România.
Denumire apel: Ghidul Solicitantului „Sprijin pentru 2 proiecte în domeniul tehnologiilor avansate și crearea de hub-uri de inovare și transfer tehnologic în domenii prioritare”
Prioritatea: 1. Susținerea și promovarea unui sistem de CDI atractiv și competitiv în România
Obiectivul specific: RSO1.1. Dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea de tehnologii avansate (FEDR)
Activități Eligibile:
Activitățile susținute din prezentul apel și detaliate în cererea de finanțare vor fi în concordanță cu fișele de proiect aprobate, anexă la POCIDIF (din punctul de vedere al bugetului total nerambursabil și al activităților generale propuse).
Următoarele categorii de activităţi orientative sunt eligibile pentru finanţare din prezentul apel:
Pentru organizațiile de cercetare (lideri sau parteneri în proiecte):
- lucrări de construire/modernizare/consolidare clădiri și spații destinate activităților de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic cu scopul obținerii rezultatelor propuse în cadrul proiectului (include activitățile cu elaborarea studiilor, documentațiilor tehnice în conformitate cu Anexa 7 la HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare);
- audit de proiect;
- activităţile de informare şi publicitate privind proiectul;
- managementul de proiect.
Pentru IMM-uri (parteneri în proiecte):
- activități pentru introducerea rezultatelor cercetării, inovării și transferului tehnologic în producție.
Activități eligibile pentru ambele categorii de beneficiari (organizații de cercetare și IMM-uri)
- activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare;
- activitățile de transfer tehnologic/de cunoștințe;
- achiziția de echipamente/tehnologii/utilaje necesare activităților de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic prevăzute prin proiect.
Bugetul alocat și rata de cofinanțare
Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este 169.250.000 euro, respectiv 842.424.950 lei din care:
- FEDR – 126. 851.688 euro, respectiv 631.391.591,85 lei;
- Buget de Stat – 42. 398.312 euro, respectiv 211.033.358,15 lei
Proiectele sprijinite în cadrul prezentului apel sunt sistemice, cu acoperire națională, atât din perspectiva efectului de spill over (propagare) a rezultatelor, cât și prin prisma domeniilor de specializare inteligentă în care acestea se încadrează, identificate la nivel național prin procesul de descoperire antreprenorială și menționate în SNCISI 2022 – 2027. Prin urmare, aceste proiecte nu vizează o anumită categorie de regiuni, ci vizează întreg teritoriul național.
Prezentul apel de proiecte se adresează proiectelor nominalizate în cadrul secțiunii 3.1 a prezentului ghid și sunt proiecte derulate în parteneriat de către organizații de cercetare și IMM-uri.
Pentru întreprinderi (parteneri în cadrul proiectelor prioritare susținute prin prezentul apel), cotele de finanţare se calculează ca procent din costurile eligibile din proiect, pe categorii de activităţi, în funcţie de tipul întreprinderii (mijlocie, mică, inclusiv microîntreprinderi) și de locația de implementare, în conformitate cu prevederile Schemei de ajutor de stat pentru activități de cercetare-dezvoltare și inovare finanțate prin Prioritatea 1 a Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF), aprobată prin Ordinul MIPE nr. 3284/2023, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru beneficiarii de tip organizație de cercetare, sprijinul public eligibil se încadrează într-un procent de 100%, cu respectarea prevederilor legislației naționale și europene în domeniu.
Astfel, valoarea maximă a finanţării nerambursabile ce poate fi solicitată și acordată pentru proiectele în care IMM este partener se determină aplicând la valoarea cheltuielilor eligibile aferente acestora prin proiect, intensitatea maximă a ajutorului, aplicabilă pentru activitățile vizate de proiect, categoria de IMM, regiunea și județul în care se implementează acestea.
Contribuția solicitantului la finanțarea investiției reprezintă minimum diferența dintre valoarea totală eligibilă și valoarea maximă a ajutorului.
Modalitatea de depunere a proiectelor
Cererile de finanţare se depun exclusiv prin sistemul informatic MySMIS2021/ SMIS2021+, accesibil la: https://mysmis2021.gov.ro/, împreună cu toate anexele solicitate prin prezentul ghid al solicitantului.
Aplicația SMIS2021/MySMIS2021+ alocă, în mod automat, codul proiectului (codul SMIS) pentru fiecare cerere de finanțare la momentul începerii completării acesteia de către un solicitant.
Atât cererile de finanțare, cât și anexele la cererea de finanțare (încărcate în copie format.pdf) se vor transmite sub semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat valabil, nesuspendat sau nerevocat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a reprezentantului legal al solicitantului de finanțare sau a persoanei împuternicite expres de către acesta, dacă este cazul. Documentele anexate vor fi scanate integral, denumite corespunzător, ușor de identificat și lizibile.
Calendar:
Data deschiderii: 24 septembrie 2024 10:00
Data închiderii: 23 decembrie 2024 17:00
Informații suplimentare despre Apel regăsiți aici.