RECOMANDĂRI ȘI RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ADMITEREA 2025
RECOMANDĂRI ȘI RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI FRECVENTE
PLATFORMA PENTRU ÎNSCRIEREA ONLINE https://admitereonline.uab.ro/
ESTE ACCESIBILĂ DIN DATA DE 1 IULIE 2025 (ora 00.00), PÂNĂ ÎN DATA DE 17 IULIE 2023 (ora 16.00), CONFORM CALENDARULUI ADMITERII 2025!
DRAGI CANDIDAȚI,
ÎNCERCĂM SĂ VĂ RĂSPUNDEM LA CÂTEVA DINTRE ÎNTREBĂRILE VOASTRE FRECVENTE:
1. ESTE NECESARĂ PREZENȚA LA UNIVERSITATE ÎN PRIMA ETAPĂ A ADMITERII, PENTRU ÎNSCRIEREA LA CONCURS?
Pentru că întregul proces de ÎNSCRIERE în concursul de Admitere se va derula online, pe o platformă securizată, nu este necesară și obligatorie prezența candidaților la Universitate, înscrierea putându-se face de la distanță (în perioada 1-17 Iulie 2025). Însă candidații care nu dispun la domiciliu de dotările tehnice necesare, nu au conexiune la Internet sau, pur și simplu, doresc să vină la Universitate, spre a ne cunoaște, vor beneficia de sprijin în procesul de admitere, oferit de COMISIILE ADMITERII, organizate în cadrul fiecărei Facultăți (membrii Comisiilor urmând să sprijine candidații în înscrierea online), conform programului de lucru al acestora.
Comisiile Admiterii vor funcționa pentru verificarea și validarea dosarelor înscrise online și pentru eventualele situații speciale întâmpinate de candidați (imposibilitatea tehnică de accesare a platformei, probleme administrative ș.a.) și pot fi contactate și telefonic pentru consultanță.
Comisiile funcționează de luni până vineri, între orele 9.00-15.00 și sâmbăta 9.00-13.00, în următoarele locații:
Comisia FACULTĂȚII DE ISTORIE, LITERE ȘI ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI – Sala S7, Corpul C, et. I
Comisia FACULTĂȚII DE ȘTIINȚE ECONOMICE – Aula Mică a UAB, Corpul C, et. I
Comisia FACULTĂȚII DE INFORMATICĂ ȘI INGINERIE – Sala Bosch, Corpul C, parter
Comisia FACULTĂȚII DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE – Sala LMN, Corpul C, parter
Comisia FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – sediul Facultății, et. I
Comisia pentru români de pretutindeni, Rep. Moldova și diaspora - Centrul de Relații Internaționale, Rectorat, parter
2. CE ÎNSEAMNĂ TAXA UNICĂ DE ÎNSCRIERE ȘI CE FACILITĂȚI AM?
Taxa unică de înscriere (150 lei) presupune ca orice candidat care dorește să își depună un dosar de concurs la o anumită facultate să își poată exprima oricâte opțiuni dorește, pentru toate programele din cadrul Facultății respective sau din cadrul altei Facultăți, pentru orice tip de loc.
3. CARE SUNT CATEGORIILE DE CANDIDAȚI SCUTITE DE TAXA DE ÎNSCRIERE?
Dacă te regăsești într-una dintre aceste categorii, ai dreptul la scutire de taxă la admitere:
- Orfani de ambii părinți (sau cu un singur părinte decedat), cu vârsta sub 26 de ani, dovadă: certificate de deces;
- Persoane provenite din sistemul de protecție socială (inclusiv case de copii, plasament familial), dovadă: adeverință;
- Candidați cu handicap (cu document oficial de încadrare), dovadă: decizie grad de handicap;
- Copii ai cadrelor didactice (active, auxiliare sau pensionate), inclusiv copii ai dascălilor decedați, dovadă: adeverință de la instituţia de învățământ a părintelui;
- Copii ai angajaților UAB (Universitatea 1 Decembrie 1918), dovadă: adeverință emisă de Biroul Personal–Salarizare UAB;
- Absolvenți de liceu premianți la olimpiade/concursuri (care pot fi admişi fără concurs), dovadă: diploma de premiu;
Asigură-te că depui la timp toate documentele cerute conform categoriilor de mai sus și nu ezita să soliciți suport comisiei de admitere. Nu uita! Scutirea se aplică exclusiv taxei de înscriere la admitere, nu și altor eventuale taxe. Este necesară prezentarea tuturor documentelor doveditoare originale în dosarul de înscriere. În secțiunea de pe platforma de admitere unde trebuie să încarci dovada plății, dacă esti scutit de aceasta este necesar să încarci documentele justificative conform categoriei în care te regăsești
4. POT SĂ PLĂTESC CU CARDUL TAXA DE ÎNSCRIERE LA CASERIA UNIVERSITĂȚII?
La casieria universității se poate plăti taxa de admitere doar numerar. Plata taxei de admitere cu cardul se poate face doar online pe platforma admiterii (te încurajăm să plătești taxa de înscriere online).
5. CÂTE OPȚIUNI ÎMI POT COMPLETA ÎN CADRUL UNEI FACULTĂȚI ȘI CUM ESTE RECOMANDAT SĂ MI LE ORDONEZ?
Menționăm că în cadrul unei FACULTĂȚI candidații își pot adăuga în FIȘA DE ÎNSCRIERE online oricâte opțiuni doresc, pentru una sau mai multe specializări, pentru oricare dintre tipurile de locuri (finanțate de la buget / cu taxă / pentru învățământul la distanță ID). Opțiunile pot fi inserate și alternate în ordinea dorită, importantă fiind IERARHIA OPȚIUNILOR CANDIDATULUI (se va începe cu cea mai dorită opțiune și se vor completa, apoi, și altele, în ordinea descrescătoare a preferințelor; deci opțiunea 1 este cea mai dorită, apoi urmează celelalte)!
Exemple de completare a opțiunilor:
Varianta 1. Doresc să fiu admis pe un loc finanțat de la bugetul de stat, dar am mai multe specializări la care doresc să aplic în cadrul Facultății de …………………….
În acest caz, opțiunile se pot ordona astfel (exemplificare):
SPECIALIZAREA X - buget- Prioritate 1 (locuri repartizate statistic)
SPECIALIZAREA X - buget – Prioritate 2 (dacă specializarea are mai multe tipuri de locuri finanțate de la buget și sunt eligibil, pe lîngă cele repartizate statistic. Ex: destinate absolvenților din licee din mediu rural SAU protecție socială SAU destinate candidaților romi etc )
SPECIALIZAREA X - buget – Prioritate 3 (dacă specializarea are mai multe tipuri de locuri finanțate de la buget și sunt eligibil, pe lîngă cele repartizate statistic. Ex: destinate absolvenților din licee din mediu rural SAU protecție socială etc. )
SPECIALIZAREA Y - buget – Prioritate 4
SPECIALIZAREA Z - buget – Prioritate 5
SPECIALIZAREA X - taxă – Prioritate 6
SPECIALIZAREA Y - taxă – Prioritate 7
SPECIALIZAREA Z - taxă – Prioritate 8
Varianta 2. Doresc foarte mult să fiu admis la o anumită specializare (de ex. SPECIALIZAREA X), pe un loc finanțat de la bugetul de stat sau pe un loc cu taxă, în cadrul Facultății de …………………………..
În acest caz, opțiunile se pot ordona astfel (exemplificare):
SPECIALIZAREA X - buget- Prioritate 1
SPECIALIZAREA X - taxă – Prioritate 2
SPECIALIZAREA Y - buget – Prioritate 3
SPECIALIZAREA Y - taxă – Prioritate 4
6. CUM PROCEDEZ DACĂ SINGURA MEA OPȚIUNE ESTE PENTRU UN PROGRAM ID – ÎNVĂȚĂMÂNT LA DISTANȚĂ?
Candidaţii care au doar opţiunea ID şi au absolvit o instituţie de învăţământ superior, în loc de: „adeverință din care să reiasă perioada de școlarizare, forma de finanțare, precum și numărul semestrelor în care a beneficiat de bursă” (conform REGULAMENT ADMITERE - LICENȚĂ pentru anul universitar 2025-2026, pot încărca diploma de licenţă.
7. CE TREBUIE SĂ ȘTIU DACĂ OPTEZ PENTRU O SPECIALIZARE CARE PRESUPUNE ȘI O PROBĂ DE VERIFICARE A APTITUDINILOR SAU O PROBĂ DE CUNOAȘTERE A UNEI LIMBI STRĂINE SAU SUSȚINEREA UNUI TEST GRILĂ?
Dacă opțiunea mea este pentru o specializare care presupune o probă de verificare a competențelor, programarea acestor probe va fi anunțată (locul, data și ora) pe website-ul Admiterii, într-o rubrică specială. Tematica acestor probe poate fi consultată aici:
https://www.uab.ro/postari/392-admitere-anexe/
8. CUM POT VERIFICA DACĂ DOSARUL MEU ÎNCĂRCAT ÎN PLATFORMA ONLINE ESTE COMPLET ȘI CORECT?
Îți recomandăm să urmezi cu atenție pașii de înscriere de pe platforma online! Nu uita ca după completarea fiecărui pas SĂ SALVEZI și apoi să treci mai departe, iar la final NU UITA să dai click pe opțiunea finală TRIMITE DOSARUL, după ce ești sigur că ai completat toate câmpurile și ți-ai inserat corect opțiunile! Verifică pe adresa de email folosită la înscrierea pe platformă (recomandat adresa personală de mail), dacă ai primit confirmarea trimiterii dosarului!
9. CUM TREBUIE SĂ PROCEDEZ DUPĂ AFIȘAREA REZULTATELOR, CA SĂ ÎMI CONFIRM LOCUL ȘI SĂ MĂ ÎNMATRICULEZ PE LOCUL PE CARE AM FOST DECLARAT ADMIS?
IMPORTANT! Nu uita ca după data de 19 IULIE, data afișării rezultatelor, să vii să te înmatriculezi fizic la Comisiile de admitere din cadrul fiecărei facultăți (aducând la sediul Universității dosarul cu toate documentele încărcate deja pe platformă), indiferent dacă ai obținut un loc subvenționat sau cu taxă! În perioada 21-26 IULIE 2025 are loc PRIMA ETAPĂ DE ÎNMATRICULARE a candidaţilor declaraţi admişi pe locuri FINANŢATE DE LA BUGET şi a candidaţilor declaraţi admişi PE LOCURILE CU TAXĂ.
ATENȚIE! CANDIDAȚII CARE AU FOST REPARTIZAȚI PE UN LOC FINANȚAT DE LA BUGETUL DE STAT SAU CU TAXĂ ȘI NU ȘI-AU CONFIRMAT LOCUL ÎN PERIOADA 21-26 IULIE 2025, PIERD LOCUL PE CARE AU FOST ADMIȘI! Refacerea clasamentului în a doua etapă de admitere (și urcarea în clasament; trecerea de la taxă la buget; de la o specializare la alta) fiind posibilă doar după confirmarea locului în prima etapă de admitere și completarea acordului de participare la reierarhizare. Candidații care au confirmat locul în perioada 21-26 IULIE și au declarat că doresc să participe în etapa de reierarhizare vor intra în etapa a doua de refacere a clasamentului, fiind nevoiți să confirme locul obținut după reierarhizare.
10. CUM ESTE BINE SĂ MĂ INFORMEZ DESPRE DOCUMENTELE ȘI ETAPELE ADMITERII?
Îți recomandăm să citești cu atenție Regulamentul Admiterii, să urmărești tutorialele, alte informații utile și te rugăm să nu eziți să ne scrii la adresele de email disponibile pentru consiliere sau să suni la telefoanele de consultanță! Un membru al Comisiilor de Admitere te va ajuta cu multă plăcere!
11. DACĂ LA ÎNCEPUTUL ANULUI UNIVERSITAR SUNT ADMIS PE LOC CU TAXĂ TOȚI ANII MEI DE STUDIU O SĂ FIE LA TAXĂ?
Re ierarhizarea taxă buget se realizează la finalul fiecărui an universitar. Astfel încât dacă în anul întâi ai fost admis pe un loc cu taxă asta nu înseamnă că toți ceilalți ani de facultate o să fii la taxă după anul întâi se face reierarhizarea locurilor și de la taxă, pot să treci pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
12. POT SĂ PRIMESC BURSĂ CHIAR DIN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 1 DE STUDIU?
Da indiferent de specializarea pe care o alegi poți beneficia de bursă de studiu sau socială încă din primul semestru al primului an de studiu. Ierarhizarea studenților care primesc bursă de studiu se realizează după fiecare semestru.
13. Dacă nu mă înscriu în perioada 1- 17 iulie 2025 pot să mai urmez cursuri universitare la UAB?
Da, poți să încerci în sesiunea de admitere din toamnă (Septembrie 2025), Însă numărul locurilor rămase disponibile este influențat de gradul de ocupare din iulie. Există o probabilitate foarte mare de a nu rămâne locuri disponibile la buget sau în general la anumite specializări. Astfel, persoanele care se înscriu în sesiunea din toamnă pot să candideze doar pe locurile rămase neocupate în urma sesiunii de admitere din luna iulie 2025. Pentru a-ți crește șansele de a continua studiile universitare îți recomandăm să te înscrii în SESIUNEA DIN IULIE 2025 (PERIOADA DE ÎNSCRIERE A DOSARELOR ESTE 1-17 IULIE 2025).
14. Dacă nu pot să vin la Universitate în perioada 21-26 IULIE 2025 să mâ inmatriculez/să îmi confirm locul, ce pot să fac?
Confirmarea locului se poate face de către o terță persoană în baza unei procuri notariale. Pe lângă procura notarială, este obligatoriu ca persoana mandatată să aducă la inmatriculare toate documentele studentului admis în original și copie; iar pentru locurile cu taxă, cuantumul acesteia (cel puțin prima tranșă) să fie achitat.
Pentru orice alte informații sau nelămuriri, nu ezita să ne contactezi!
MULT SUCCES!
RECOMANDĂRI ȘI RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ADMITEREA 2023
RECOMANDĂRI ȘI RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI FRECVENTE
PLATFORMA PENTRU ÎNSCRIEREA ONLINE https://admitereonline.uab.ro/
ESTE ACCESIBILĂ DIN DATA DE 4 SEPTEMBRIE 2023, PÂNĂ ÎN DATA DE 15 SEPTEMBRIE 2023 (ora 16.00), CONFORM CALENDARULUI ADMITERII 2023! ANTERIOR DATEI DE ÎNCEPERE A ÎNSCRIERILOR SE POT CREA DOAR CONTURI GENERALE.
DRAGI CANDIDAȚI,
ÎNCERCĂM SĂ RĂSPUNDEM LA CÂTEVA DINTRE ÎNTREBĂRILE VOASTRE FRECVENTE:
- ESTE NECESARĂ PREZENȚA LA UNIVERSITATE ÎN PRIMA ETAPĂ A ADMITERII, PENTRU ÎNSCRIEREA LA CONCURS?
Pentru că întregul proces de ÎNSCRIERE în concursul de Admitere se va derula online, pe o platformă securizată, nu este necesară și obligatorie prezența candidaților la Universitate, înscrierea putându-se face de acasă. Însă candidații care nu dispun la domiciliu de dotările tehnice necesare, nu au conexiune la Internet sau, pur și simplu, doresc să vină la Universitate, spre a ne cunoaște, vor beneficia de activitatea față-în-față din COMISIILE ADMITERII, organizate în cadrul fiecărei Facultăți (membrii Comisiilor urmând să sprijine candidații în înscrierea online).
Comisiile Admiterii vor funcționa pentru verificarea și validarea dosarelor înscrise online și pentru eventualele situații speciale întâmpinate de candidați (imposibilitatea tehnică de accesare a platformei, probleme administrative ș.a.) și pot fi contactate și telefonic pentru consultanță.
Comisiile funcționează de luni până vineri, între orele 9.00-15.00 și sâmbăta 9.00-13.00, în următoarele locații:
Comisia FACULTĂȚII DE ISTORIE, LITERE ȘI ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI – Sala S7, Corpul C, et. I
Comisia FACULTĂȚII DE ȘTIINȚE ECONOMICE – Aula Mică a UAB, Corpul C, et. I
Comisia FACULTĂȚII DE INFORMATICĂ ȘI INGINERIE – Sala Bosch, Corpul C, parter
Comisia FACULTĂȚII DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE – Sala LMN, Corpul C, parter
Comisia FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ – sediul Facultății, et. I
Comisia pentru români de pretutindeni, Rep. Moldova și diaspora - Centrul de Relații Internaționale, Rectorat, parter
- CE ÎNSEAMNĂ TAXA UNICĂ DE ÎNSCRIERE ȘI CE FACILITĂȚI AM?
Taxa unică de înscriere (150 lei) presupune ca orice candidat care dorește să își depună un dosar de concurs la o anumită facultate să își poată exprima oricâte opțiuni dorește, pentru toate programele din cadrul Facultății respective, pentru orice tip de loc. Vă recomandăm să citiți în Regulamentul Admiterii care sunt categoriile de candidați scutite de taxa de înscriere.
- CÂTE OPȚIUNI ÎMI POT COMPLETA ÎN CADRUL UNEI FACULTĂȚI ȘI CUM ESTE RECOMANDAT SĂ MI LE ORDONEZ?
Menționăm că în cadrul unei FACULTĂȚI candidații își pot adăuga în FIȘA DE ÎNSCRIERE online oricâte opțiuni doresc, pentru una sau mai multe specializări, pentru oricare dintre tipurile de locuri (finanțate de la buget / cu taxă / pentru învățământul la distanță ID). Opțiunile pot fi inserate și alternate în ordinea dorită, importantă fiind IERARHIA OPȚIUNILOR CANDIDATULUI (se va începe cu cea mai dorită opțiune și se vor completa, apoi, și altele, în ordinea descrescătoare a preferințelor; deci opțiunea 1 este cea mai dorită, apoi urmează celelalte)!
Exemple de completare a opțiunilor:
Varianta 1. Doresc să fiu admis pe un loc finanțat de la bugetul de stat, dar am mai multe specializări la care doresc să aplic în cadrul Facultății de …………………….
În acest caz, opțiunile se pot ordona astfel (exemplificare):
SPECIALIZAREA X - buget- Prioritate 1 (locuri repartizate statistic)
SPECIALIZAREA X - buget – Prioritate 2 (dacă specializarea are mai multe tipuri de locuri finanțate de la buget și sunt eligibil, pe lîngă cele repartizate statistic. Ex: destinate absolvenților din licee din mediu rural SAU protecție socială SAU destinate candidaților romi etc )
SPECIALIZAREA X - buget – Prioritate 3 (dacă specializarea are mai multe tipuri de locuri finanțate de la buget și sunt eligibil, pe lîngă cele repartizate statistic. Ex: destinate absolvenților din licee din mediu rural SAU protecție socială etc. )
SPECIALIZAREA Y - buget – Prioritate 4
SPECIALIZAREA Z - buget – Prioritate 5
SPECIALIZAREA X - taxă – Prioritate 6
SPECIALIZAREA Y - taxă – Prioritate 7
SPECIALIZAREA Z - taxă – Prioritate 8
Varianta 2. Doresc foarte mult să fiu admis la o anumită specializare (de ex. SPECIALIZAREA X), pe un loc finanțat de la bugetul de stat sau pe un loc cu taxă, în cadrul Facultății de …………………………..
În acest caz, opțiunile se pot ordona astfel (exemplificare):
SPECIALIZAREA X - buget- Prioritate 1
SPECIALIZAREA X - taxă – Prioritate 2
SPECIALIZAREA Y - buget – Prioritate 3
SPECIALIZAREA Y - taxă – Prioritate 4
- CUM PROCEDEZ DACĂ SINGURA MEA OPȚIUNE ESTE PENTRU UN PROGRAM ID – ÎNVĂȚĂMÂNT LA DISTANȚĂ?
Candidaţii care au doar opţiunea ID şi au absolvit o instituţie de învăţământ superior, în loc de: „adeverință din care să reiasă perioada de școlarizare, forma de finanțare, precum și numărul semestrelor în care a beneficiat de bursă” (conform REGULAMENT ADMITERE - LICENȚĂ pentru anul universitar 2023-2024, Cap. III, Art.7, pc.5 d), pot încărca diploma de licenţă.
- CE TREBUIE SĂ ȘTIU DACĂ OPTEZ PENTRU O SPECIALIZARE CARE PRESUPUNE ȘI O PROBĂ DE VERIFICARE A APTITUDINILOR SAU O PROBĂ DE CUNOAȘTERE A UNEI LIMBI STRĂINE SAU SUSȚINEREA UNUI TEST GRILĂ?
Dacă opțiunea mea este pentru o specializare care presupune o probă de verificare a competențelor, programarea acestor probe va fi anunțată (locul și ora) pe website-ul Admiterii, într-o rubrică specială. Tematica acestor probe poate fi consultată aici:
https://www.uab.ro/postari/419-admitere-licenta-probe-de-aptitudini-licenta-2023/
- CUM POT VERIFICA DACĂ DOSARUL MEU ÎNCĂRCAT ÎN PLATFORMA ONLINE ESTE COMPLET ȘI CORECT?
Îți recomandăm să urmezi cu atenție pașii de înscriere de pe platforma online! Nu uita ca după completarea fiecărui pas SĂ SALVEZI și apoi să treci mai departe, iar la final NU UITA să dai click pe opțiunea finală TRIMITE DOSARUL, după ce ești sigur că ai completat toate câmpurile și ți-ai inserat corect opțiunile! Verifică pe adresa ta de email dacă ai primit confirmarea trimiterii dosarului!
- CUM TREBUIE SĂ PROCEDEZ DUPĂ AFIȘAREA REZULTATELOR, CA SĂ ÎMI CONFIRM LOCUL ȘI SĂ MĂ ÎNMATRICULEZ PE LOCUL PE CARE AM FOST DECLARAT ADMIS?
IMPORTANT! Nu uita ca după data de 18 SEPTEMBRIE, data afișării rezultatelor, să vii să te înmatriculezi (aducând la Universitate dosarul cu toate documentele precizate), indiferent dacă ai obținut un loc subvenționat sau cu taxă! În perioada 18-22 SEPTEMBRIE are loc ÎNMATRICULAREA candidaţilor declaraţi admişi pe locuri FINANŢATE DE LA BUGET şi a candidaţilor declaraţi admişi PE LOCURILE CU TAXĂ.
ATENȚIE! În perioada 25-29 SEPTEMBRIE 2023 se mai pot înmatricula DOAR CANDIDAȚII ADMIȘI PE LOCURILE CU TAXĂ.
- CUM ESTE BINE SĂ MĂ INFORMEZ DESPRE DOCUMENTELE ȘI ETAPELE ADMITERII?
Îți recomandăm să citești cu atenție Regulamentul Admiterii, să urmărești tutorialele, alte informații utile și te rugăm să nu eziți să ne scrii la adresele de email disponibile pentru consiliere sau să suni la telefoanele de consultanță! Un membru al Comisiilor de Admitere te va ajuta cu multă plăcere!
MULT SUCCES!