Acțiunea Teaming este concepută pentru a sprijini crearea de noi centre de excelență sau modernizarea celor existente în țări cu performanțe scăzute în cercetare și inovare. Se bazează pe parteneriate dintre instituțiile științifice de top din peisajul european și principalele instituții beneficiare din țările cu performanțe scăzute în cercetare și inovare, care manifestă dorința de a se angaja împreună în acest scop.
Principala activitate eligibilă sprijinită în cadrul prezentelor apeluri de proiecte vizează acordarea unui sprijin financiar suplimentar față de grantul Erasmus+ pentru universitățile participante în programul Erasmus+, în vederea suplimentării granturilor Erasmus+ pentru studenții cu oportunități reduse, înmatriculați la programe de nivel ISCED 5-8 din cadrul universităților participante în programul Erasmus+, cu scopul satisfacerii tuturor nevoilor de sprijin în cadrul acțiunilor de mobilitate Erasmus+ .
În data de 25 noiembrie 2024, UEFISCDI a organizat webinar-ul Mecanisme de finanțare a cercetării pe bază de performanță pentru universitățile din România. Acesta a fost adresat reprezentanților din cadrul instituțiilor de învățământ superior din România la nivel de conducere, dar și întregii comunități academice din România și nu numai. Au răspuns invitației peste 150 de participanți, cercetători, reprezentanți ai numeroase universități, institute de cercetare din România, precum și din afara țării.
Instituțiile de învățământ superior sau institutele/agențiile de formare a cadrelor didactice vor organiza activități în cadrul acestei acțiuni, permițând profesorilor din școli și furnizorilor de educație și formare profesională să dezvolte noi competențe, să predea și să se implice în problemele UE, împuternicindu-i astfel printr-o mai bună înțelegere a UE și funcționarea acesteia.
O R D I N privind aprobarea Metodologiei de alocare şi utilizare a fondului pentru dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru anul 2025.
Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, prin Centrul de Relații Internaționale și Facultatea de Drept și Științe Sociale
Alianțele pentru inovare urmăresc să consolideze capacitatea de inovare a Europei prin stimularea inovației prin cooperare și fluxul de cunoștințe între învățământul superior, educația și formarea profesională (atât inițială, cât și continuă) și mediul socio-economic mai larg, inclusiv cercetare.
Scopul principal al Parteneriatelor de Cooperare este de a permite organizațiilor să-și sporească calitatea și relevanța activităților lor, să își dezvolte și să consolideze rețelele de parteneri, să își crească capacitatea de a opera în comun la nivel transnațional, stimulând internaționalizarea activităților lor și prin schimburi sau dezvoltare, noi practici și metode, precum și împărtășirea și confruntarea ideilor.